Burn-out. Niets doen is geen optie of juist wel?

Lees hier de tips richting herstel.

Eerste fase is van rust. Accepteren dat het zo is, paar versnellingen lager en de lat omlaag. Hier heb je je energie nog niet mee terug, maar je systeem komt wel tot rust, zodat het zich voorbereid om later te kunnen opladen. Stop met doorgaan en vechten, besef dat het niet gaat zoals je wil. Moet je dan juist niets meer doen of juist wel? Hieronder tips die je ter harte kunt nemen en die bewezen zijn dat ze ondersteunend zijn aan herstel. Doe het met mate, ga niet overdrijven en voorkom dat het moeten wordt.

Eerst lichamelijk herstellen dan mentaal!

Ontspanningsoefeningen kunnen hierbij heel goed helpen zoals yoga en mindfulness. Dit kan goed thuis. Zoek hiervoor een rustig kamer. Het helpt je om je ademhaling te verbeteren. Het helpt ook om accepterende gevoelens ten aanzien van gedachten, gevoelens en emoties, waardoor je meer rust ervaart.

Bewegen zonder presteren. Een eindje wandelen, rustig tempo in de natuur bij voorkeur, verlaagd de stresshormonen adrenaline en cortisol . Je maakt endorfine aan die dit stimuleert. Je krijgt meer ruimte in je hoofd.

Structuur in je dag. Juist in deze tijd geeft structuur houvast. Het geeft rust en regelmaat, voor jou maar ook voor je gezinsleden. Zorg dat er voldoende ruimte is voor ‘niksen’. De drie r’s; rust, regelmaat en ritme in acht nemen. Je slaap verbetert er ook door!

Doe 1 ding tegelijk. Houd je aandacht bij 1 ding tegelijk, dan kun je taken afronden en het bespaart tijd. Het wordt overzichtelijker. Probeer je eigen gedachten op te merken. Elke keer als het wat anders wil doen, dat je je had voorgenomen, richt je je weer op je taak.

Heb oog voor wat goed gaat. Alles wat aandacht krijgt groeit. Hoe meer aandacht voor het positieve hoe groter dit wordt. Merk op wat wel lukt, wanneer het wel even goed is en waar je dankbaar voor bent. Maak er een dagtaak van om dit elk dag te noteren.

Eet gezond. Het is zo’n cliché maar wel 1 om serieus te nemen. We komen erachter dat voeding een steeds belangrijker rol speelt bij het voorkomen en herstellen van een burn-out. In tijden van stress verbruikt het lichaam meer micronutriënten. Herstellen met juiste voeding zorgt voor meer energie en ondersteunt bij lichamelijk herstel.

Praat erover. Hierdoor krijg je meer begrip, lucht je je hart, krijg je meer inzicht en al pratende wordt er meer duidelijk. Bewustwording waar het anders had gekund of hoe je het anders wil. Blijf niet alleen met al je gedachten, dit versterkt malen. Praten en bewegen is makkelijk te combineren.

Begeleiding nodig? Ik help jou of jouw medewerker graag, voel je welkom. www.arbeidsvitaminez.nl

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Mailchimp
Contact